28-08-11

Tips voor 1 september,...

Beste ouder(s) en kapoenen,

Op 1 september is het voor jullie allemaal een heel belangrijke dag.  Peuters kunnen heel moeilijk afscheid nemen. De een kan dat veel beter dan de ander,maar een doorsnee peuter weent bij het afscheid.

Soms kan dit wenen 's ochtens zelfs weken duren. Zodra je de speelplaats nadert, begint je kind te wenen. Het is een vervelende toestand voor jezelf, voor de kleuterleidster, maar ook voor je peuter. als ouder kun je je kind snel van dit vervelende gevoel afhelpen.

Hieronder enkele tips:

- Probeer zelf niet treurig te kijken. Wees rustig en laat je kind merken dat je er vertrouwen in hebt.

- Zeg je kind niet dat het niet mag wenen. Het is een emotie die loskomt en dat gevoel mag best bestaan.

- Vertel je kind telkens opnieuw wat er op school te beleven valt, én zeg dat jij (of iemand anders) het straks komt halen.

- Vertel wat jij gaat doen terwijl je peuter op school bijft. Misschien kun je hem/haar 's avonds laten zien wat je gedaan hebt (bijvoorbeeld soep gemaakt, gepoetst) Ga je uit werken, zeg dat dan ook tegen je peuter en breng eventueel iets mee van je werk.

MAAR VOORAL: ZEG TEGEN JE KIND DAT JE WEGGAAT EN HOU HET AFSCHEID KORT! GEEF EEN ZOEN EN GA WEG. KOM NIET TERUG, OF BLIJF NIET VOOR HET RAAM OF DE POORT STAAN KIJKEN. VERDWIJN UIT HET GEZICHTSVELD VAN JE KIND, DAT VERKORT DE PIJN.

Pas wel op voor: de manier waarop je afscheid neemt van je peuter bepaalt voor een groot deel de vertrouwensband tussen jou en je kind. Daarom:glip nooit ongezien weg! Wanneer je peuter merkt dat je onaangekondigd bent weggegaan, schep je een gevoel van wantrouwen en angst. De mogelijkheid bestaat dat je peuter onzeker wordt in elke onbekende omgeving of situatie en bang is om alleen achter te blijven.

(bron:Jules het zoef boek)

 

11:15 Gepost door juf Vanessa | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.